Om prosjektet
Rolle: En av interaksjonsdesignerne som hadde ansvar for visuell utforming av prototyper/modell, utforme aktivitetsark, desktop walkthrough og sortering av innsamlet data. 
Tidslinje: En designprosess som gikk gjennom hele semesteret.
Mål: I et samarbeid med Vind IL skulle vi som studenter være med på å forme det prestisjetunge arrangementet Ski NM 2023. Vi ønsket å lage en tjeneste som ville skape verdi for lokalbefolkningen og lokalt næringsliv i Gjøvik-området. Problemstillingen vår var; 
"Hvordan kan vi lage et arrangement som handler om mer enn å se på ski, slik at familier med barn på barneskolen sitter igjen med en opplevelse av meningsfylt familietid? "
Endelig resultat: Et familieområde med aktiviteter som legger til rette for at barnefamilier trives og ønsker å ta del i arrangementet. Løsningen er utformet med hensyn til innsamlet data og kontinuerlig samhandling med målgruppen gjennom hele emnet. Selve løsningen består av fire elementer som samlet gir en visuell og informativ forståelse av tjenesten vi har utformet for oppdragsgiver, Vind IL.
                                                                                        
Bakgrunn
FORMÅL
I emne Tjenestedesign bygget på tidligere emne, Forretningsdesign, og vi arbeidet med samme oppdragsgiver VInd IL. Vind IL hadde fått tildelt det prestisjetunge arrangementet Ski-NM 2023, Norgesmesterskap i Langrenn. 
Problemstillingen gitt av Vind IL var; "Hvordan engasjere lokalbefolkning til å delta som publikum og bruke byen sin mer i anledning NM?"
Gruppens valgte brukergruppe for emne var barnefamilier med barn på barneskolen, et stort kundesegment som potensielt kunne skape verdi for Vind IL og Ski-NM ved å ta del i arrangementet.​​​​
Prosess
RESEARCH
Klientbrief

Arbeidet startet med en klientbreif og feltbesøk med oppdragsgiver på stadion, som ga et inntrykk om områdets tiltenkte utforming, og informasjon om ulike muligheter og begrensninger for arrangementet.  
Desktop Research
Videre gjennomførte vi desktop research hvor vi hentet informasjon om lignende arrangementer og tidligere evalueringsrapporter fra rennarrangører. Informasjonen ga oss innsikt om hvordan arrangementer var organisert samt hva arrangørene selv anså som suksessfaktorer og ikke.
Under har vi samlet tilbakemeldinger fra rapportene i en liste. 
Lignende arrangement 
Spørreundersøkelse
​​​​​​​
I det tidligere emne Forretningsdesign gjennomførte vi en spørreundersøkelse med 65 respondanter fra samme målgruppe, og valgte å analysere den i lys av ny problemstilling. Innsikten fra spørreundersøkelsen viste barnefamiliers behov og ønsker for Ski-NM 2023.
Resultater fra spørreundersøkelse
Dybdeintervju
Dybdeintervjuer av representanter fra brukergruppen ble utformet og gjennomført på bakgrunn av innsamlet innsikt. Intervjukandidater ble rekruttert fra spørreundersøkelsen, basert på at dette var personer med engasjement til prosjektet.
     
BEFARING
For bedre forståelse av brukerens transportmuligheter for arrangementet og bevegelsesmønstere på stadion samt langs skiløypene, dro vi på befaring. Dette ga oss også et realistisk størrelsesforhold til bygg, potensielle publikumsområder og løypenettet.

Som tidligere skiskytter kunne jeg anvende egen erfaring ved å peke ut hvilke områder som ville være spennende for tilreisende å følge med på. Eksempelvis i nærheten av start og målgang, i oppoverbakker og steder med mange passeringer. Ski-NM hadde planlagt ulike disipliner hver dag, og det ville være hensiktsmessig å plassere publikum slik at de ville befinne seg på et gunstig sted for samtlige disipliner.
Define
Sortere & prioritere
Innsiktsmetodene ble analysert gjennom affinity clustering, hvor man samlet innsikten på fargede lapper og clustret dem basert på tematikk og likheter. Gjennom sortering og strukturere av lappene fikk vi bedre overblikk over hvilke behov og problemområder brukergruppen vår sto overfor. Metoden resulterte i fem hovedkategorier vi valgte å ta med oss videre til utformingen av en løsning. 
Kategoriene var; Publikumsområde, aktiviteter for barn, stemning, nærhet og barn kjeder seg.
Definere problemer
For å definere hvilke problemer vi ønsket å fokusere på med tjenesten valgt vi flere designmetoder, som personas, empatikart og innsiktsstatement
Tre personas ble utformet som fiktive representative brukere basert på brukerinnsikten, som bestå av Hannah 11år, Karoline 35år og Jon 42år. Personasene ble brukt videre i designarbeidet for å holde fokus på brukerperspektivet i utformingen av en endelig tjeneste. 
Personasene ble videre tatt med til utforming av empatikart, et verktøy for å forstå og skape empati overfor hvordan personasene tenker, føler og handler under arrangementet, Ski-NM 2023. Empatikartet tydeliggjorde hva som var viktig for brukere og ting som kunne skape dårlige opplevelser under arrangementet. 
For å konkretisere og sette viktige funn i en kontekst valgte vi å utarbeide innsiktsstatements for hver persona. Disse pekte ut viktig innsikt som ble satt i en sammenheng. Under presenteres Jons innsiktsstatement, som beskriver hvordan han som familiefar ønsker at barnet sitt skal aktiviseres og trives, og der han kan få med seg deler av rennet. 
Vår endelige problemstilling for emne var "Hvordan kan vi lage et arrangement som handler om mer enn å se på ski, slik at familier med barn på barneskolen sitter igjen med en opplevelse av meningsfylt familietid?"
IDEATE
Ideering og seleksjon
​​​​​​​
10 pluss 10 var en metode anvendt for å utarbeide konseptforslag for tjenesten. Skisseringemetoden legger opp til at man gjennom utforming av ideer i flere omganger videreutvikler andre sine ideer og prioriterer ideene underveis. Videre tok vi med ideene og utformet scenariobaserte idékort, som beskrev skisser og konsepter utarbeidet i 10 pluss 10.
Genererte ideer:
• Familieaktiviter
• Område som inneholdt flere fasiliteter og aktiviteter
• Skileik og slalom
• Skirenn for barn
• 17.mai-leker
• Tursti og rebus med forskjellige oppgaver
• En egen maskott for arrangementet​​​​​​​
Benny Hill sortering
Medstudenter ble anvendt for å vurdere ideene utarbeidet gjennom scenariobaserte idékort og 10 pluss 10, i form av en Benny Hill sortering. Alle satt en score på deres verdi og opplevelse av ideen. De 6 ideene med høyest score ble tatt med videre til utforming av selve tjenesten. 
Metoden resulterte i en konkretisering om at den endelige løsningen skulle være et familieområde med aktiviteter.
Løsningens innhold:
• Aktivitetskart med rebus
• Oversiktskart som viser områdene tjenesten tar i bruk
• Et diorama av stadion med tjenesten vår implementert
• Et detaljeskriv som forteller om alle tjenestens elementer, og krav til disse
DEvelop
Brukertesting og samskaping
For å utforme tjenesten startet vi med å lage en modulbasert 2D skissering av et familieområdet, som vi tok med ut til brukergruppen. Brukere fikk selv komme med innspill til hvor familieområdet skulle være plassert og hvordan aktiviteter og fasiliteter burde være. De ble stilt spørsmål til deres handlingsmønster og gjenskapte dette ved å bevege en legomann rundt i 2D skissen over familieområdet de hadde utformet. Vi avsluttet med å sette ut vårt forslag til hvordan et familieområde ville utformes og brukertestet dette på deltakerne. For å få deres tilbakemelding og innspill på hvordan oppsettet ville blitt mottatt av dem som brukere. Brukertestingen tydeliggjorde hva som kunne skape verdi for brukergruppen og hva som var viktig for dem i et familieområde. 
Funn fra brukertestingen:
• Ønsker å kunne velge mellom aktiviteter, basert på interesse, humør og konsentrasjon
• Familier ønsker å være mer stasjonære, mindre bevegelse
• Bålpanne og matområdet unna aktiviteter
• Gjenkjennelige aktiviteter og oppsett for hele helgen
• Aktiviteter kan gi en følelse av mestring
Endelig løsning
Løsningen
forklart​​​​​​​
Vår endelige løsning består av flere deler som gir en helhetlig forståelse av hvordan familieområdet vil se ut og hva det vil inneholde. 
Fysisk prototype 
For å formidle og kommunisere løsningen vår overfor oppdragsgiver lagde vi et diorama. Det er en miniatyrmodell av hvordan familieområdet vil se ut og dens innhold. Modellen viser til størrelsesforhold, hvordan ting vil være plassert ut overfor hverandre og hvordan alt er koblet.
Desktop walkthrough
En desktop walkthrough ble utarbeidet for å presentere en brukerscenario hvor en familie anvender familieområdet, og hvordan løsningen skaper verdi for dem gjennom å ta del i arrangementet. Videoen kan sees her!
Detaljskriv av løsningen
Et detaljskriv ble utformet for å enklere kunne organisere og estimere ressursene som trengtes for tjenesten. Den kunne brukes som en huskeliste samt beskrivelse for hvordan aktiviteter skulle foregå. Konkretiseringen skulle bistå med gjennomførbarheten og bistå under planleggingsfasen slik at det var enklere å delegere ansvar og oppgaver ved å ta utgangspunkt i skrivet. 
Aktivitetsark med rebus
Avslutningsvis lagde vi et aktivitetsark barna kunne ta med seg til hver aktivitet og stemple hver gjennomførte aktivitet, og hente ut en premie til slutt. Arket hadde en rebus på baksiden som barna kunne løse om ønskelig.  
                                                                                        
Refleksjon
Tjenestedesign handler mye om å tenke på enkelt brukere, brukergrupper og systemet rundt. For å få en helhetlig forståelse av hva problemstillingen faktisk er og hvem som påvirkes, kreves en god mengde innsikt gjennom forskjellige metoder. Designdisiplinen er viktig overfor å designe for større systemer eller tjenester der mange perspektiver skal tas hensyn til for å kunne oppnå suksess.
Som interaksjonsdesigner var det viktig å få innsikt i hvordan man i en større skala skulle hente innsikt, forstå brukergruppene som var involvert og ta hensyn til mange aspekter når man utformet en tjeneste. Og hele veien ha et brukersentrert fokus, slik at man kunne skape en verdiskapende tjeneste, hvor brukerne fikk oppnådd sine mål og behov. Dette gjennom å ta del i Ski-NM som ville gagne lokalnæringen og befolkningen i Gjøvik-området. 

Se på andre prosjekter

Tilbake til toppen