Om prosjektet
Rolle: En av interaksjonsdesignerne i teamet som påtok rollen som prosjektleder. Arbeidet med utforming av den digitale prototype av speilet i Figma, brukertesting og fysisk prototyping av løsningen. 
Tidslinje: En design- og utviklingsprosess over 3 måneder.
Mål: Designe og utvikle web-tilkoblede elektroniske systemer ved å skape et innovative produkt som løser en virkelighetsnære problemstilling overfor valgt målgruppe sine behov. Problem vi ønsker å løse; 
"Hvordan kan vi ved bruk av smartteknologi hjelpe studenter ved NTNU Gjøvik med å få oversikt over dagene sine, hvor løsningen kan bistå til å redusere unødig tidsbruk på telefon eller datamaskinen?"
Endelig resultat: Alle har et speil i hjemmet og bruker det daglig, så hvorfor ikke kombinere det med mer praktiske formål?!. Vi lagde et digitalt personlig smartspeil hvor studenter får oversikt over uken og tilstrekkelig informasjon. Speilet vil kunne gi en oversikt over gjøremål, avtaler, nyheter og værvarselet. Informasjonen vil bistå med å redusere bruken av mobiltelefon eller datamaskin for å få en dagsoversikt, og dermed unngå unødvendige forstyrrelser og distraksjoner. 
                                                                                        
Bakgrunn
Formål
I emne WoT, Web of Things, hadde vi fokus på å utforme et produkt i tråd med det voksende feltet Web of Things og Internet of Things. Formålet med prosjektet var å forstå hvordan WoT og IoT påvirker samfunnet og utforske universell utforming av IKT. Gjennom en 3 måneders periode har vi fått en bedre forståelse av samspillet mellom det teknologiske og fysiske, og hvordan det påvirker hverandre. 
Bakgrunnen for prosjektet var oppgaven "Mirror, mirror, tell me", hvor vi skulle designe og utvikle en digital speiling av noe eller noen, ved bruk av WoT-funksjoner tilhørende vårt århundre. Prosjektet la til rette for å kunne leke med samspillet mellom det analoge og teknologiske, hvor et speil kan bli flerfunksjonelt og tilpasses ulike brukerbehov.
PROSESS
Discover
Innsikt & Inspirasjon
For å starte prosjektet så diskuterte vi ulike retninger vi tenkte kunne være interessante, og gjennomførte en individuell inspirasjonsinnsamling. Vi ønsket å se på eksisterende løsninger og hvilke retninger prosjektet kunne ta før vi definerte brukergruppe og retning basert på dette. 
Videre diskuterte vi mulighetsrom og mulige kombinasjoner før vi videre vurderte ideer opp mot egne ferdigheter og kunnskap. Dette for å sikre realistiske forventninger og gjennomførbarheten av prosjektet basert på avsatt tid. Ideene ble videre prioriter og dot-votet på, før vi endte med en endelig retning mot et personlig smartspeil.

Ulike ideer vi diskuterte
• Partyspeil med filter og kunstig fremstilling av realiteten
• AR teknologi for å prøve klær, sminke eller frisyrer
• Hjelpemiddel i helsesektoren; helsesjekk, bryst- og føflekk scanning i hjemmet
• Kombinere speil og videofremvisning, som et hjelpemiddel f eks matlaging
• Dagsoversikt i et speil
• Kombinere tavle og skjerm på møterom

Eksisterende løsninger og inspirasjon

definere og kartlegging

​​​​​​​
Arbeidet videre omhandlet hvordan vi kunne bruke inspirasjonen til å definere en målgruppe og komme frem til et konsept ved å vurdere ideene hver for seg og kombinert. Basert på vårt ønske og tilgjengelige ressurser så vi det hensiktsmessig å lage et hverdagsspeil som kan hjelpe studenter i Gjøvik med å effektivisere planleggingen av dagen. Et smartspeil med informasjon kunne potensielt redusere behovet for å ta opp telefonen, og dermed unngå forstyrrelser eller distraksjoner. Brukerne ville selv kunne tilpasse hvilke informasjon de ønsket, og customize innholdet.
Produktet i seg selv eksisterer, men ikke på det norsk markedet. Dermed ønsket vi å forbedre eksisterende løsninger og tilgjengeliggjøre produktet.
Ideate
Konseptutvikling og wireframe

​​​​​​​
Før vi satt i gang med konseptutvikling gikk vi over hvilke ressurser vi besatt av kunnskap og programvare, men også nødvendig utstyr. Der dette ga oss et overblikk over hva som måtte bestilles, skaffes eller reserveres for utformingen av selve prototypen. Utstyr som Raspberry Pi, monitor/skjerm, minnekort, tastatur og mus, MDF plater, transparent akrylplate og enveis speilfilm.

Mine konseptskisser

Funksjonalitets-kartlegging
Funksjoner i speilet: 
• Nyheter
• Værmelding
• Kalender
• Data om inne- og uteklima (Netatmo)
• Dagens aksjeendringer
Påminnelser eller lister
• Tegneserie eller morsomme sitater
Klokke og dato
Build & Learn
LO-Fi prototyper
Arbeidet videre ble å lage et felles oppsett i form av wireframe som viste utforming basert på konseptskissene, og innehold valgte funksjoner og plassering av dem. I wireframene plasserte vi to illustrasjoner av mennesker som hjelp til å plassere ut innholdet uten at det gikk på bekostning av muligheten til å speile seg. 
Videre lagde deler av gruppen mer detaljerte wireframes bestående av komponenter i Figma. Komponentene kunne endres og flyttes rundt og ble tatt med videre over i LoFi prototypen. LoFi prototypen ville fungere som en mal for utvikleren på gruppen, som kunne starte opp med kodingen.
Mirror display
WEbapplikasjon

Wireframe og LoFi prototype av webapplikasjon

Valg av test- og evalueringsmetoder
For å avgjøre hvordan vi skulle brukerteste prototypene samlet vi aktuelle testmetoder og gjennomførte en diskusjon samt avstemning for å avgjøre hvilke metoder som ville gi størst utbytte. Valget falt på pilottesting og gerilja testing, for rask tilbakemelding på en større brukermengde. To effektive tester for vårt arbeid. 
Parallelt med brukertestingen valgte vi å gjennomføre en heuristisk evaluering. Der dette var en tidseffektiv måte å se på brukervennlighet og brukerbehov samtidig. Vi var klar over at det ville være mangler og ting som kunne forbedres, og anså dette som en ressurseffektiv måte å bruke gruppens kapasitet til å få gjort store fremskritt på kort tid. 
Valg av test og evalueringsmetoder
Brukertesting og evaluering av design
Vi startet med å brukersteste før vi gjennomførte en heuristisk evaluering også avslutte med nye runder med brukertesting. Mellom hver metode gjorde vi endringer basert på resulatet. Metodene ga godt grunnlag for å sikre god brukerdata, at designet var basert på designprinsipper og ivaretok brukervennlighet. 
Resultatet av brukertesting og evaluering

Endelig løsning
Prototype
Smartspeilet vårt er en tredelt løsning, og består av en et fysisk smartspeil, en webapplikasjon og en brukermanual. Når speilet skrus på første gang viser den en unik QR kode som brukes for å sette opp speilet og guider deg inn i webapplikasjonen. Her vil man kunne gå gjennom et skjema og personifisere innholdet i speilet ved å velge funksjoner. Når skjemaet er fylt ut vil bruker få mulighet til å lagre URL-adressen som en snarevei på smarttelefonen sin, for senere kunne redigere speilets innhold. Under vil kan man se en demonstrasjon av hvordan man bruker speilet og bilder av den endelige løsningen. 
Brukerveiledning
Manual festet på baksiden av speilet, for å ha et sted å søke opp informasjon og ha et hjelpemiddel tilgjengelig til en hver tid. I tillegg vil det fungere som en backup, med URL-adressen tilhørende speilet.
Brukerflyt
En gjennomgang av prototypen for å vise hvordan applikasjon og speil settes opp. Brukerflyten tar for seg hvordan man setter opp speilet og hva slags informasjon man vil bli møtt med underveis. Avslutningsvis kan man se manualen som er en kilde for feilsøking og hjelpemiddel når behovet oppstår. 
                                                                                        
Refleksjon
Et givende og krevende prosjekt som har gitt bedre forståelse av hvordan utviklere og designere burde jobbe sammen samt at kunnskapsoverføring er viktig for å forstå hverandres problemstillinger og effektivisere arbeidet. Iløpet av en relativt kort periode klarte vi å lage et smartspeil for studenter ved NTNU i Gjøvik kunne ta i bruk. Optimalt sett ville vi hatt flere utviklere på teamet for å fordele arbeidsmengden men også mer kunnskap. Vi var veldig heldige som hadde en talentfull utvikler på teamet, og flere flinke interaksjonsdesignere, som alle brukte sine styrker for å komme frem til den endelige løsningen. 
I retrospekt er det noen ting jeg ville gjort annerledes, der jeg hadde hatt et ønske om å brukerteste tidligere i prosessen og hatt flere utviklere. 
                                                                                        ​​​​​​​

Se på andre prosjekter

Tilbake til toppen